Posted on

Zakaj bolečine v križu?

Ste vedeli da se vsak četrti človek sooča z bolečinami v  hrbtenici? Bolečine se običajno pojavijo po 25. letu starosti in lahko trajajo skozi vse življenje. Simptomi se stopnjujejo s starostjo osebe. S tovrstnimi težavami se soočajo tako osebe, ki opravljajo pisarniška dela, kakor tudi ljudje, ki opravljajo težka fizična dela.

 Kakšni so vzroki za bolečine v križu?

Vzrokov za bolečine v križu je veliko. Največkrat gre to za mehanske vplive, zaradi katerih prihaja do kratkotrajnih bolečin. Tovrstne bolečine lahko trajajo do šest mesecev in nastanejo pri pri nategu vezi in mišic v hrbtenici. Sem spadajo poškodbe pri športnih obremenitvah ali pa nepravilni položaji na delovnem mestu. Te poškodbe lahko povzročijo, da medvretenčne ploščice (diskusi) ukleščijo živce. Tovrstne bolečine se lahko pojavljajo tudi pri nosečnicah in osebah s prekomerno težo.

Kronične bolečine pa se v križu pojavljajo zaradi tako imenovanih revmatskih obolenjih hrbtenice in obrabljenosti medvretenčnih ploščic. Do takšnih bolečin lahko prihaja zaradi zloma vretenca, osteoporoze ali bolezni notranjih organov.

Večina ljudi se sooča z bolečinami v križnem delu hrbtenice. Vendar zakaj do teh bolečin pravzaprav prihaja? Bolečine v hrbtenici se lahko pojavljajo zaradi okvar tetiv, vezi, sklepov, kosti, pokostnice, medvretenčnih ploščic in tudi živčevja. Bolečine, ki jih oseba začuti so lahko posledice sproščanja snovi, ki dražijo prizadete dele hrbtenice. Lahko gre za pritiske na obolele živce ali stres. Med ene izmed najbolj pogostih obolenj štejemo obrabo medvretenčnih ploščic in manjših sklepov hrbtenice. Kadar oseba začuti bolečino v hrbtenici je to znak opozorila, da se nekaj dogaja v hrbtenici. Pogosti vzroki za to so lahko tudi pritiski na živčne kanale zaradi premikanja oslabele medvretenčne ploščice (diskus hernija)

Na področju zdravljenja hrbtenice obstaja še vedno veliko neznank. Kar pri 85% bolnikov ne morejo ugotoviti točnega vzroka, saj je hrbtenična struktura med seboj zelo zapleteno povezana. Veliko pacientov se sooča tudi z občasnimi bolečinami v križu, ki v večini minejo same od sebe. Do bolečin lahko prihaja tudi zaradi nepravilne drže, nepravilnih gibov, dvigovanja težkih predmetov in tudi zaradi neustreznega ležišča.

POVEZANI IZDELKI, KI SO JIH IZBRALI UPORABNIKI