Posted on

Bolečina v kolenih

Danes so bolečine v kolenih že zelo pogoste in se pojavljajo že pri zelo mladih ljudeh. Vzrok za vaše bolečine v kolenu lahko določijo natačni znaki in simptomi, ki se kažejo ob bolečini. Bolečina v kolenu je širok pojem, veliko je različnih bolečin in sploh kako do tega pride. Prav tako je pa tudi veliko načinov zdravljenja. Imamo pa tudi dve različne vrste bolečine in sicer začasno bolečino ob poškodbi ali nesreči in kronično bolečino.
Kronična bolečina v kolenu redko izgine brez zdravljenja, tudi operacije. Veliko bolečin v kolenu pa povzročajo predvsem:
– osteoartritis
– tendinitis
– burzitis
– poškodba hrustanca pod pogačico
– revmatoidni artritis, meniskus
– pretrgani ligament
– in še mnogo drugih.
Seveda pa je tukaj tudi veliko poškod pri udarcih, kjer je bolečina kratkotrajna, vendar je potrebno pravilno zdravljenje, sicer je lahko bolečina ponavljajoča in pripelje ščasoma do kronične bolečine. Predvsem pa so izpostavljeni bolečinam v kolenih ljudje z prekomerno težo, starejši ljudje, ljudje s starimi poškodbami ali z prekomerno in nepravilno fizično vadbo. Tako kot smo si ljudje med seboj različni tako so lahko tudi bolečine v kolenih različne za vsako osebo.

bolečine v kolenih
Kolenski neoprenski trak

Ponavadi pa bolečine začutimo kot konstanto bolečino pri vsakodnevnih opravilih, močnejša bolečina in dolg pekoč občutek nelagodja. Ponavadi pa se pojavi tudi oteklina in bolečina v kolenih že ob samem dotiku. Samo koleno je zapleteno, saj je sestavljeno iz več struktur, ki morajo prenašati silo iz tal navzgor čez telo, kot tudi iz zgornjega dela telesa navzdol skozi nogo. Kot rezultat tako obstaja veliko razlogov in vzrokov bolečin kolena in tako jih lahko imamo na različnih mestih po kolenu. Lahko pa bolečina izvira tudi iz drugega dela telesa in se nato zaradi preobremenitve prenese na kolena. Prav tako pa tudi če smo sami malo manj stabilni, naše telo preko kolen skuša pridobiti stabilnost. Predvsem pa je danes veliko napačnih diagnoz bolečin v kolenu. Pomembno je, da ljudje razumejo, kaj je problem, kaj ga je povzročilo in kakšna so možna zdravljenja.