Posted on

Nategnjena mišica in magnetni trakovi

Naše mišice so sestavljene iz snopov raztegljivih vlaken, katerih dolžina se lahko zmanjša s krčenjem za četrtino. Če se mora mišica skrčiti in potengniti breme, ki je zanjo preveliko ali pa zahtevamo od nje veliko krčenja v kratkem času, pride do natega. Imamo več kot 300 mišic v našem telesu in le te zavzemajo 40 odstotkov naše telesne teže. Imamo jih zato, da nam omogočajo premikanje sklepov ali držijo dele telesa v določenih položajih in te potrebujejo zavedne možganske ukaze. Druge mišice, kot je naprimer srce, pa delajo brez zavestnih možganskih ukazov. Mišice se lahko krčijo in sprostijo, in zato ima vsaka mišica ustreznega partnerja, ki telesni del premakne nazaj na prvotno mesto. Mišice lahko le povlečejo, ne morejo pa potiskati. Na primer ena mišica nogo dvigne, druga pa jo spusti nazaj dol. Zato je med tem dvema mišicama vedno določena mera napetosti, saj medsebojno delujeta, da držita ud v določenem položaju. Moramo pa vedeti, da nategnjena mišica ni isto kot natrgana mišica, vendar razlika med njima ni velika.  Položaj lahko zaplete prisotnost zvinjenega sklepa ali nategnjene vezi. Včasih pa tudi ni nategnjena sama mišica amapak vezivno tkivo, ki pritrjuje mišico na sklepno kost. Če je mišica natrgana, potem tudi notranje krvavi, kar je potrebno zaustaviti še preden bi jo zdravili z masažo ali toploto ali magnetno terapijo. Kar pa ravno potrebujejo nategnjene mišice. Nategnjena mišica ponavadi povzroči nekaj bolečine in neugodja, težje premikanje, čeprav je to še vedno mogoče. Natrgana mišica pa povzroči veliko bolečine in močno omeji gibanje, ter ponavadi zahteva nujno medicinsko pomoč, ker je morda potrebna operacija. Nategnjeno mišico zdravimo z vročimi obkladki ali z izmenjavo s hladnimi.

Magnetni trakovi in lajšanje bolečin nategnjene mišice

magnetni trakovi
Boleč križ

Natege pogosto zaznamo šele nekaj časa po prekinitvi dejavnosti, natrgana mišica pa je očitna takoj.Magnetni trakovi lajšajo nategnjene mišice z magneti okoli prizadetega dela uda. Preverite obseg poškodbe z nežnimi pritiski in z ugotovitvijo, kateri gibi povzročajo bolečino.  Ne smemo pa magnetne trakove preveč zategniti, da bi omejili krvni obtok, le toliko, da je dobra podpora. Vseeno pa je še priporočljivo ohranjanje toplote, vroče kopeli, masaža, šiatsu, aromaterapija, izogibanje preobremenitve prizadetega in počitek.

 

Povezani članki Kako nad bolečine v križu? Ishias in bolečine v križu Zakaj bolečine v križu? Magnetni trakovi Fizio-terapija tudi na facebooku